Skip to main content

Visionariteit

Een jaar of vijftien geleden werd ik gevraagd om een speech voor burgemeester Opstelten te schrijven. Hij moest een collega annex dichter toespreken en met name de literaire kant ontbrak bij zijn ambtenaren. Het is een ondankbare taak. Ik stond achterin de zaal te luisteren hoe de burgemeester goede sier met mijn woorden maakte en besloot dat ik te ijdel voor dergelijke anonimiteit ben.
Voor de kring rond burgemeester Aboutaleb is die taak zo mogelijk nog ondankbaarder. De burgemeester van Rotterdam gebruikt doorgaans de eerste twee zinnen, schuift dan de speech terzijde en freestylet verder. Zo ook tijdens de officiële aftrap van de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg. Die waterweg was volgens de burgemeester niet bedacht door mensen met visie, maar door mensen met de benodigde dosis visionariteit. Een Aboutiaans neologisme. Mensen met louter visie, daar heb je niet zo veel aan. Je hebt mensen nodig die hun visie over de toekomst kracht bijzetten met doorzettingsvermogen en ongebreidelde daadkracht. Mensen die tegen alle stromen in Afsluitdijken, Erasmusbruggen en Nieuwe Waterwegen mogelijk maken. Visionaristen.
In de kantlijn van zijn betoog hekelde Aboutaleb zijn collega- bestuurders, niet zozeer omtrent hun gebrek aan visie maar juist omtrent het ontbreken van visionariteit.

Ik hoop dat de term gemeengoed wordt. Ik zie de omschrijving in de Van Dale al voor me:

Vi-si-o-na-ri-teit (de) Rotterdams neologisme dat visie koppelt aan daadkracht en doorzettingsvermogen. Bron: Ahmed Aboutaleb, burgemeester te Rotterdam. Ter vervanging van minder gelukkige 'VOC-men-ta-li-teit' (de), Bron: Jan Peter Balkenende, premier van Nederland 2002 - 2010

En mocht nu toch blijken dat de term door een van Aboutalebs speechschrijvers is verzonnen, dan verzoek ik deze met klem uit de anonimiteit te treden.

Bas Kwakman