Skip to main content

In de podcastserie Waterwegverhalen maken journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse vijf wandelingen met bewoners en gebruikers van de Nieuwe Waterweg. In deze aflevering lopen we met eind twintiger Latif door de Wilhelminahaven in Schiedam, de Syrische vluchteling en werktuigbouwkundige verblijft aan de Buitenhavenweg, op opvangboot De Nassau.

Latif (die vanwege z’n privacy niet met z’n naam en foto op de site wil) zoomde via zijn mobiele telefoon in op Google Maps. Veel water zag hij op de kaart, waarschijnlijk zou zijn volgende slaapplek een boot zijn. Vanuit Eindhoven werd de twintiger naar Schiedam overgeplaatst.

Latif loopt hard langs het water, wandelt vaak naar de Maasdijk en door de haven. Tijdens het lopen ziet hij de sporen van afval. Samen met zijn medebewoners van De Nassau regelt hij vuilniszakken en prikstokken en plukken de jongens de lege blikjes, sigarettenpakjes en plastic zakjes uit het gras en van de kade. De groep vindt aansluiting bij de Schiedammers, gaat op stage bij de Zeekadetten in de Wilhelminahaven.

“Ik weet de weg naar m’n tandarts”, zegt de jongen. “Fiets zo naar m’n Nederlandse les.” De kleine herkenningspunten geven zijn leven grip. “Je moet klein, lokaal beginnen om iets op te kunnen bouwen. Als je leven onzeker is, kun je niet vooruit.” Het liefst zou Latif als werktuigbouwkundige in de haven werken waar hij nu slechts doorheen mag lopen.

Hij neemt ons mee vanaf de Buitenhavenweg door de buurt waar hij langer had willen blijven. Twee weken na onze wandeling is Latif weer overgeplaatst. Een nieuwe opvanglocatie, dit keer in het zuiden van het land en schrijft hij: “Vlakbij het water, maar in the middle of nowhere.” Ook het schip De Nassau is inmiddels uit de Schiedamse haven vertrokken.

Kunt u twintiger Latif aan een stage of traineeship helpen, als werktuigbouwkundige of op managementgebied bij een technisch bedrijf? Neem dan contact op met redactie@openrotterdam.nl

Hieronder een kaart met de wandeling die je kan lopen met alle punten die genoemd worden in de podcast.