Skip to main content

Botte Jellema sprak af met Henk van der Lugt, inwoner van Hoek van Holland, actief in de historische vereniging en niet in de laatste plaats gepensioneerd loods. Vele jaren heeft hij de grootste schepen ter wereld over dit beroemde kanaal geloodst en voor hem heeft de Nieuwe Waterweg weinig geheimen.

De Nieuwe Waterweg, gewoon een stukje kanaal van 7 kilometer. Een doorgraving van Rotterdam naar de Noordzee dat alweer 150 jaar geleden geopend werd. Dus zo nieuw is deze waterweg ook niet meer.

Maar het is dankzij dit kanaal dat Rotterdam kon uitgroeien tot een wereldhaven. En dit stukje waterweg herbergt meer dan alleen maar water. Een Panamees schip zonk er in de jaren 50 tijdens een erbarmelijke storm en ligt nog steeds op de bodem. Evenals een schat uit de tweede wereldoorlog. En dankzij de Nieuwe Waterweg ontstond 150 jaar geleden ook Hoek van Holland..