Skip to main content
1c. projecten eerste thema belvedere 4 kopie

Fotocredit: Verhalenhuis Belvédère

“En nu wonen we al 24 jaar hier. Ik zeg ook steeds: hier heeft mijn vader altijd gewerkt. Die pier, daar waren altijd de schepen. Dus ja, dat is echt de plaats van mijn vader.”
De Verhalenkeet, de mobiele opnamestudio van Verhalenhuis Belvédère, reist de komende maanden langs het water – van Bolnes tot Hoek van Holland – om verhalen vast te leggen van Rotterdammers en hun band met de rivier. Deze tour is in het kader van 150 jaar Nieuwe Waterweg, dat dit jaar met een groots evenementenprogramma wordt gevierd. In Bolnes ging de keet onder meer op bezoek aan de Werfkade, waar vroeger de scheepswerf van Boele zat en bij de Spaanse vereniging Hogar Recreativo Cultural Andalucia, ooit opgericht door de Spaanse gastarbeiders die naar de Rotterdamse regio kwamen voor werk. Onder anderen Jannie Ippel-Dijkstra (1952, Meppel) en Maria Josefa (1962, Cádiz, Spanje) deelden hun levensverhaal. Ze verhuisden allebei op hun tweede naar deze regio, de een vanuit Drenthe, de ander vanuit Spanje, omdat hun vaders op een van de vele scheepswerven werk kregen. Hieronder is alvast een klein fragment uit hun verhalen te beluisteren.
Wie ook zijn of haar verhaal wil delen over de band met de Waterweg en de rivier, is van harte welkom in de Verhalenkeet. Voor deelname kunt u een bericht sturen naar: info@verhalenhuisbelvedere.nl. Meer informatie over deze tour van de Verhalenkeet is via deze link te vinden: https://verhalenhuisrotterdam.nl/nieuw-op-zoek-naar-verhalen-van-rotterdammers-en-hun-band-met-de-rivier/