Skip to main content

In de podcastserie Waterwegverhalen maken journalisten Dore van Duivenbode en Inge Janse vijf wandelingen met bewoners en gebruikers van de Nieuwe Waterweg. In de tweede aflevering bezoeken we Rozenburg met Marijke Sonneveld-Dijkman en wandelen we over de Landtong. In Rozenburg bracht de rivier natuur. De grond die vrijkwam, om ruimte te maken voor het Calandkanaal, werd naast deze nieuwe waterweg geleegd. Het werd de Landtong, een groene enclave in Rotterdam. Er groeien bijenorchis en muskuskaasjeskruid. Schotse hooglanders maken de wandelpaden en oeverzwaluwen hebben er hun broedplekken.

Eens in de zoveel tijd worden er plannen gemaakt voor dit stukje groen. In de jaren zestig heeft 1300 hectare aan natuurgebied plaatsgemaakt voor de aanleg van de Europoort. Tegenwoordig wordt er gekeken naar het ontwikkelen van opslagloodsen en nu een windturbine. Marijke Sonneveld-Dijkman van Stichting Leve de Landtong probeert het gebied te beschermen. Het smalle smalle schiereiland is omgeven door water. Hoe is het voor deze Rozenburger, wier grootvader als vijftienjarige jongen vanuit Groningen naar dit toenmalige dorp migreerde om in de haven te werken, om steeds opnieuw haar plek te moeten bevechten? Als iets de Rozenburgers typeert dan is het hun strijdlust. En de altijd aanwezige geur van olie in het water.

We starten onze wandeling vanuit haar huis aan de Zanddijk, op onze wandelschoenen.

Hieronder een kaart met de wandeling die je kan lopen met alle punten die genoemd worden in de podcast.