NL RtSA 4181 2008 2190 22 scaled

In 2022 is het 150 jaar geleden dat de Nieuwe Waterweg officieel in gebruik werd genomen. Geopend in 1872 is dit een essentieel bouwwerk voor de ontwikkeling van Nederland in het algemeen en van Rotterdam in het bijzonder. En niet alleen economisch. Rotterdam werd en wordt nog steeds gevormd door het water. De Maas en de directe toegang tot de zee vormden deze superdiverse stad. Water haalt en brengt, scheidt en brengt samen, stijgt en daalt. Water leeft. Net als de stad. Een mooi uitgangspunt voor een vakoverstijgend educatief project waarin verschillende disciplines samenkomen.

Het jubileum wordt in Rotterdam en de Drechtsteden gevierd met allerlei evenementen door verschillende (culturele) organisaties in de stad, maar hoeveel mensen weten eigenlijk dat de Nieuwe Waterweg een bouwwerk is? Niet alleen de sluizen, maar dat de Maas door de mens is getransformeerd in een getemde rivier die het mogelijk maakt om met enorme schepen tot diep in de stad te komen? Wij willen een bijdrage leveren aan de bewustwording hierover en de kennis over de geschiedenis en betekenis van de Nieuwe Waterweg en dan met name bij jongeren die aan dit water leven; in Rotterdam.

Om dit te bereiken zetten we digitaal erfgoed uit de archieven van het Stadsarchief Rotterdam in met behulp van Joop de Jong (Diafragma Films) en onze kracht; het bereiken van jongeren in het voortgezet onderwijs met aansprekende, creatieve CKV-lesprogramma’s.