3. Attention Intervention foto nr. 66

Fotocredit: Michelle Urbiztondo

De Interventies

Schiemond aan de Maas

Van kale vlakte naar buiten-woonkamer! Buren hebben samen met ontwerper Studio de Bom en Indra Diallo de kade opnieuw ingericht. De buren hadden één duidelijke wens: een fijne plek om af te spreken, samen te eten, spelen en kletsen. Het resultaat is een buiten-woonkamer voor jong en oud mét waanzinnig uitzicht over de Nieuwe Maas.

Het Strandje

Van onbekende oever naar een feestelijk Strandje! Samen met de buurt(kinderen) is onderzocht wat speelt rondom het strandje. Van kids die er dagelijks spelen tot opa’s en oma’s die vanaf hun balkon op de oever kijken. Wat blijkt, iedereen heeft wel een verhaal over deze plek. Ontwerpers van De Sportkantine en Eline Staats hebben al deze mooie verhalen samengebracht. Het resultaat is een collectie poëtische borden die verspreid over Het Strandje hangen. Op elk bord vind je een verhaal uit de wijk terug, dat je meer vertelt over wat deze plek voor buren betekent.

Ratterdam

Wist je dat ratten de oorspronkelijke bewoners zijn van de Maas- en Rijnhaven? Luister naar hun gekwebbel diep in de nacht. Ze zijn met velen! De oever serveert ze elke dag feestmalen van afval. Het leven is goed zo.Er zijn alleen grote plannen voor de Maas- en Rijnhaven. Van ongeziene plek naar propere places to be, met woontorens die de lucht aantikken en barren waar je dure wijn bestelt. Maar, wat gebeurt er dan met de huidige bewoners? Kunstenaar Maarten Bel bedacht Ratterdam, om de huidige bewoners een hardere stem te geven. Lees ook dit artikel van Rijnmond voor meer informatie.

Parcours de Parking

Het water is onbereikbaar! Buren hebben honderd ideeën voor de oever. Maar het belangrijkste is de toegankelijkheid: die ontbreekt namelijk. De wijk en het water zijn gescheiden door een drukke autoweg en een onbeklimbare dijk. Alleen tientallen meters links en rechts is een oversteekplaats. Als je die reis trotseert en puffend aankomt, kom je wéér bij een autoweg terecht. Ontwerpbureau Verveeld Verward heeft dat verholpen. Met Parcours de Parking kun je deze zomer met een portie speelse sportiviteit in een oogwenk bij de oever zijn. En eenmaal aangekomen, ligt er ontspanning op je te wachten.

Hieronder een voorproefje van Ratterdam!